logo-wijkvereniging 

 

Er is één wijkvereniging voor het gebied Pancras-Oost en Havenwijk-Zuid, genaamd 'Tussen de Rijnen'. Deze vereniging houdt zich bezig met allerlei activiteiten in de wijk. Dat kan gaan om de bekende bloembakken acties, overleg in de districtraad of toezien op de kwaliteit van de leefomgeving.

 

Klik eens door naar tussenderijnen.nl voor een kijkje in onze mooie groene wijk.

 

De wijkvereniging heeft zelf een ontwerp laten maken voor het toekomstige Oosterpark.

Ook de Meelfabriek krijgt veel aandacht in de pers, zie bijgaand bericht.

 

Een artikel (van mijn hand) dat eerder dit jaar verscheen op de website van Tussen de Rijnen gaat over de geweldige ontwikkeling van het Havenplein, de entree naar onze Havenwijk.

 

 

Het Havenplein groeit en bloeit

 

 

April, 2009 - Kunt u zich het Havenplein en omgeving -aan het einde van de Haarlemmerstraat, richting de Zijlpoort- een aantal jaren geleden nog herinneren? Het was een troosteloze bedoening, met een half uitgebrande kiosk, veel rommel, hangjongeren en een enge sfeer ’s avonds.

 

De kastanjes maken dit plein uniek.De kiosk is weg, het plein is opgeknapt en de meeste panden aan de Haven zijn van eigenaar gewisseld. Mede hierdoor –vinden ook de bewoners- is er een betere en veiligere sfeer in de Havenwijk. 

 

De aanleg van nieuwe faciliteiten voor de pleziervaart hebben deze kant van Leiden bovendien nog eens extra op de kaart gezet: niet alleen rondvaartboot Olympia brengt toeristen vanaf de Rijn groepsgewijs onze stad in, ook de varende dagjesmensen weten Leiden nu steeds beter te vinden.

 

Met de komst van Dok2 is het op het Havenplein voor bewoners en bezoekers een stuk aangenamer toeven dan voorheen. Het eet- en drinklokaal, dat zo’n vijf maanden per jaar een buitenterras heeft onder de oude kastanjes, verzorgt een mooie entree van Leiden en draagt bij aan gezelligheid en sociale controle. Eigenaar Hussein Guizouni doet er dan ook alles aan om zijn terras en de boomspiegels zo aantrekkelijk mogelijk te maken en te houden.

 

Een vervelend probleem is de hondenpoep in de boomspiegels (ondanks de opruimplicht), maar zodra het terras er eenmaal staat, leert de ervaring dat baasjes beter hun best doen om het plein netjes te houden.

 

Op het terras staan vier plantenbakken die Dok2 van de gemeente heeft gekregen, maar die Hussein onderhoudt. Hij fleurt ieder voorjaar, zodra het weer het toelaat, zijn terras verder op met zelfgemaakte bloembakken.

 

 

 

 

In het kader van de Boomfeestdag plantte wethouder John Steegh op 18 maart 2009 een jonge iep op het Havenplein. Een bewoonster van de nabijgelegen Kijfgracht schonk de wethouder een tray violen om de boomspiegel rond het iepje wat op te vrolijken. Zij was op dit idee gebracht door het boekje ‘Leiden buiten de Perken’, vol tuintips, dat in 2007 door de gemeente gratis is uitgedeeld aan bewoners.

Joe Boona in zijn Toko MiniOndernemers en bewoners willen graag, gesteund door de gemeente, van dit ‘sleutelgebied’ het visitekaartje van Leiden maken: groen, opgeruimd, rustig en gezellig.

 

 

Als bewoners en toeristen, overdag of ’s avonds, op weg naar huis of naar het werk, even stil blijven staan om te genieten van dit mooie plein aan de oude Haven, is dat doel bereikt.

 

sneeuwlandschap2 

Havenplein, december 2009

 

terug naar boven