Op deze pagina leest u o.a. over de volgende onderwerpen: 

  • iep_aanplant_aug2009Het Havenplein aan het einde van de Haarlemmerstraat in Leiden (richting Leiderdorp) is er sinds de komst van Dok 2 enorm op vooruit gegaan
  • ook door de extra aandacht van de Gemeente Leiden is de Haven een stuk aantrekkelijker geworden voor de pleziervaart en de Leidse bevolking 
  • het kleine Havenplein (bij het 'badhuis' en de brievenbus) is tijdens de Leidse Zaaidagen in april 2009 ingezaaid met groenten en bloemenzaad, en daar plukten we tot in november (letterlijk en figuurlijk) de vruchten van
  • september 2009 kende de gemeente een 'buurtcheque' toe aan de bewoners van de Havenwijk, zodat het bloembakken- en plantenproject op het kleine Havenplein kan worden voortgezet!
  • Zo zie je maar weer, wat een beetje onderhoud én samenwerking met bijzondere buren kan opleveren voor een stad
  • En...wie weet fleurt de Haven komende lente weer net zo op als in 2007, toen we bezoek kregen van een verdwaalde dolfijn in de Leidse grachten
  • afsluitend het artikel 'Het Havenplein groeit en bloeit' van begin 2009

Artikel in het Leids Nieuwsblad, 02jul2010

 

Samen beheren

badhuis_3bloembakkenOp vrijdag 25 september 2009 publiceerde tijdschrift de Margriet een artikel  over het Havenplein, de Kijfgracht en de band tussen gemeente, bewoners en ondernemers -waaronder Dok 2- in het kader van burendag op 26 september 2009. En dat was niet voor niets!
Er vinden allerlei opknapbeurten plaats aan het Havenplein, geïnitieerd door ondernemers en omwonenden, ondersteund door de gemeente.

  

 


Boomfeestdag  

bewoonsterbiedtboekje_bordjeaan

John Steegh, wethouder Milieu en Beheer, plantte hier feestelijk een iep op 18 maart 2009, maar zonder een gezellige boomspiegel. Een buurtbewoonster, enthousiast gemaakt door het boekje Buiten de Perken (uitgegeven door de Gemeente Leiden) deed hem spontaan een tray violen kado, om de boomspiegel wat op te vrolijken.

 

Van boomspiegel tot moestuin

De gezonde boomspiegel, die begon met wat onschuldige viooltjes, werd al gauw (in overleg met enkele guerrillagardeners) ge-upgrade tijdens de Leidse Zaaidagen met uien, radijsjes, wortelen, broccoli en wilde bloemenmengsels.

 

tomatenbaknieuwbordjeEten uit de boomspiegel en bloembakken op het Havenplein

 

Eind november kon er nog steeds geplukt en gegeten worden uit dit boomperk
en de hoge bloembak naast het badhuis! De worteltjes waren wel wat klein,maar dat vonden de cavia's van een bewoonster uit de wijk helemaal niet erg!
De hoge bak naast het badhuis, met  in oktober nog steeds één tomaat, en voorzien van een nieuw bordje van Pieter de Jong, wijkbewoner en creatieve geest.

De heide is een cadeautje van bloemenwinkel Petra de Booij (recentelijk verhuisd naar het 5-Meiplein)


Microcosmos

In augustus en september 2009 zat er een enorme groep rupsen op de broccoli: we hebben ze lekker laten zitten voor de merels en mezen! En diegenen die overblijven worden vast práchtige vlinders. 

rupsenbroccoli_websitegroenteninfoHet zwerfvuil wordt regelmatig uit de boomspiegel gehaald door de bewoners, en mede door de nieuwe 'borderrol' (in maart 2010 geplaatst) blijft het een prachtige boomspiegel.
De bollen die er in november in zijn gegaan zijn inmiddels boven de grond!


 

 

Bordjesmaker Pieter

En er kan gegeten worden uit de boomspiegel en groentenbak zolang.... de hondenpoep wordt opgeruimd!Maar dat geldt natuurlijk in héél Leiden! Zie ook de pagina over de Kijfklep.

 hondenpoepbordjePieter de Jong uit Havenwijk-Zuid maakte het anti-poepbordje en fabriceerde
de prachtige zaaibordjes die tijdens de Leidse Zaaidagen werden geplant
in de perkjes:

pieterdejong_ideetje3Pieter de Jong ontwierp ook dit vrolijke logo maar ook de bordjes voor de Ecobulbs en 'deze bloembak wordt verzorgd door...'. Veel dank voor je tijd en inzet, Pieter!


 

Enthousiaste reacties omwonenden en gemeente

Diverse afdelingen van de gemeente Leiden stonden zeer positief tegenover het initiatief van de actieve bewoners met de groene vingers: er werd zelfs rekening gehouden met schoffelen in de nieuw ingezaaide perkjes en boomspiegels!

 

 

erkomtietsboven2

Hoge bak aan het Havenplein: moestuin en bloemenfestijn

Aan de Noordkant van het Havenplein staan de brievenbus en het 'badhuis', het oude brugwachtershuisje met douches en wc's, dat de Pleziervaarders mogen gebruiken wanneer zij in de Leidse Haven aanmeren.
 

  

 

 

Petra de Booij  

Petra_320In augustus 2009 maakten de groenten in de voorkant van de bak plaats voor petunia's en andere gezellige bloeiertjes, een kado van bloemenwinkel de Booij in de Haarlemmerstraat. Na een kort uitstapje naar het Vijf-Meiplein is ze nu gelukkig weer terug in de Haarlemmerstraat!

 

 

 

Boefjes en vandalen

wie-wat-waarHoessein van Dok 2 had ons al gewaarschuwd: op vrijdag- en zaterdagavond loopt er vaak gespuis vanuit de Zijlpoort richting Haarlemmerstraat en (na flink stappen) weer terug. Daarbij moeten het straatmeubilair en overige zaken het vaak ontgelden. De bloembakken op het Havenplein waren enkele malen de klos in november en december 2009, waarna er maatregelen zijn getroffen. 

En, als pleister op de wonde, kregen we van Petra de Booij weer mooie nieuwe -prik!-planten voor in de grote Havenbak.
Nu maar hopen dat die wél met rust worden gelaten!

 

Feestelijke wintergroene bloembak vol kleuren

Deze grote bloembak is in oktober, november en december 2009 door bewoners van grotebakde Havenwijk voorzien van verse potgrond, meer dan 100 bloembollen (wit, geel, roze en rood) en winterharde plantjes, waarvan enkele óók uit de eigen tuin komen. Sint en Piet brachten (via Petra de Booij) ook nog wat moois uit Spanje mee op 5 december!

 

Complimenten!

 

sneeuwlandschap2Tijdens het beplanten kwam een aantal wijkgenoten informeren wat we aan het doen waren en de complimentjes over de opgeruimde en gezellige, bloemrijke hoek van het Havenplein werken zeer bemoedigend!  

 

 

 

 

 

 

Alle bloembakken, de boomspiegel en het pleintje worden enkele keren per week verzorgd door Dok2 en de bewoners van Havenwijk Zuid. Hoessein Guizouni, de eigenaar van Dok 2, haalt begin oktober gelukkig de bloembakken binnen in verband met de 3-oktoberfestiviteiten.

 

Bloembakken rond het badhuis 

rozenbak_detail_hart 

tweebakkenflankeren

blauwenijlpaarden

Samen opruimen en voorkómen van zwerfafval

 

Na ontvangst van een klacht over het zwerfafval in de Haven door de pleziervaart (voorjaar 2009), is er door de diverse afdelingen binnen de gemeente Leiden direct actie ondernomen. Er is een extra rolcontainer bij geplaatst in de Haven, de frequentie van het legen van de bestaande afvalbakken in Haven en Ankerpark is verhoogd, én er komen in het vaarseizoen van 2010 twee aantrekkelijke afvalbakken bij, in de vorm van een nijlpaard! Deze worden aan de waterkant geplaatst (locatie: Haven en Ankerpark), zodat de pleziervaart kleine zakjes afval in de bek van het nijlpaard kan werpen.

 

De Volharding is een topper!

Sinds mei 2013 is restaurant de Volharding open gegaan in het oude 'Jonk-pand' aan de Haven. De buurt ziet er hiermee weer extra aantrekkelijk uit en het terras is ook voor bootjesmensen zeer aantrekkelijk.

 

Dolfijn in de Leidse Haven (2007) 

 

zijlpoortfotodolfijn_theowestra

Dat onze Leidse wateren steeds schoner worden, bewees een heuse dwaalgst uit de Noordzee: op 1 april 2007 signaleerde fotograaf Theo Westra een dolfijn in de Haven van Leiden (een gewone dolfijn, Delphinus delphis).

Op 2 april was het dier, tot groot verdriet van bewoners en toeristen, weer verdwenen.
Hier de informatiefolder die in de Haven werd verspreid, om de bezoekers te waarschuwen het dier niet te voederen of aan te raken.
Zie voor meer informatie ook de pagina over
'ambassador dolphins', die mensen opzoeken en wanneer ze ervoor kiezen niet meer (dagelijks) bezig te zijn met hun eigen soortgenoten.

In 2009 verscheen het boekje 'Leiden leeft met water', waarin uitgebreid aandacht wordt besteed aan de inwoners van Leiden en haar Leidse wateren.

 

Begin 2009 verscheen onderstaand artikel op de website

van onze wijkvereniging Tussen de Rijnen:

Het Havenplein groeit en bloeit

April, 2009 - Kunt u zich het Havenplein en omgeving -aan het einde van de Haarlemmerstraat, richting de Zijlpoort- een aantal jaren geleden nog herinneren? Het was een troosteloze bedoening, met een half uitgebrande kiosk, veel rommel, hangjongeren en een enge sfeer ’s avonds.

De kiosk is weg, het plein is opgeknapt en de meeste panden aan de Haven zijn van eigenaar gewisseld. Mede hierdoor –vinden ook de bewoners- is er een betere en veiligere sfeer in de Havenwijk.

 

 

De aanleg van nieuwe faciliteiten voor de pleziervaart hebben deze kant van Leiden bovendien nog eens extra op de kaart gezet: niet alleen rondvaartboot Olympia brengt toeristen vanaf de Rijn groepsgewijs onze stad in, ook de varende dagjesmensen weten Leiden nu steeds beter te vinden.
closeup_rozenbak2Met de komst van Dok2  is het op het Havenplein voor bewoners en bezoekers een stuk aangenamer toeven dan voorheen. Het eet- en drinklokaal, dat zo’n vijf maanden per jaar een buitenterras heeft onder de oude kastanjes, verzorgt een mooie entree van Leiden en draagt bij aan gezelligheid en sociale controle. Eigenaar Hussein Guizouni doet er dan ook alles aan om zijn terras en de boomspiegels zo aantrekkelijk mogelijk te maken en te houden.

Een vervelend probleem is de hondenpoep in de boomspiegels (ondanks de opruimplicht), maar zodra het terras er eenmaal staat, leert de ervaring dat baasjes beter hun best doen om het plein netjes te houden.

Op het terras staan sinds half maart vier plantenbakken die Dok2 van de gemeente heeft gekregen, maar die Hussein onderhoudt. Hij heeft het terras in de loop van de lente en zomer verder opgefleurd met een aantal mooie bloembakken. Samen met enkele bewoners van de Havenwijk zal hij zorgen voor een mini-Keukenhof in de lente van 2010: de bollen gaan in het najaar de grond in op en rond het Havenplein!  

 

toeristenhavenplein

In het kader van de Boomfeestdag 2009 plantte wethouder John Steegh op 18 maart 2009 een jonge iep op het Havenplein. Een bewoonster van de nabijgelegen Kijfgracht schonk de wethouder een tray violen om de boomspiegel rond het iepje wat op te vrolijken. Zij was op dit idee gebracht door het boekje ‘Leiden buiten de Perken’, vol tuintips, dat in 2007 door de gemeente gratis is uitgedeeld aan bewoners.

 

Ondernemers en bewoners willen graag, gesteund door de gemeente, van dit ‘sleutelgebied’ het visitekaartje van Leiden maken: groen, opgeruimd, rustig en gezellig.

De karakteristieke kastanjebomen op het Havenplein (mei 2010)Als bewoners en toeristen, overdag of ’s avonds, op weg naar huis of naar het werk, even stil blijven staan om te genieten van dit mooie plein aan de oude Haven, is dat doel bereikt.

 

 

 

 

 

 

Mens én dier gelukkig op het Havenplein: 

 

 

 

 

Lees alles over Thassos' avonturen op de website van onze collega-kattenliefhebber en wijkgenote Annemarie. Thassos is daar bekend onder de naam 'Terraskat'.

 

 

 

 

 

terug naar boven